De Donkse Hoeve

Presentatie door de dames Jenneke en Anneke Voois, schoonmoeder en schoondochter, op de jaarvergadering PCOB-Liesveld van 20 februari 2024.

Het thema was Zorgboerderij De Donkse Hoeve.

Jan introduceerde de dames met een gedicht van Hanny Otten “Er hangt een mantel om mijn schouders”.

Er hangt een mantel

om mijn schouders.

Een mantel der liefde

voor mijn ouders.

De mantel zit vol

met goede zorgen.

Maar ook met angst

voor de dag van morgen.

Soms is mijn mantel te zwaar

voor mij alleen.

Ik ben dan zo moe

maar kan nergens heen.

Op dat soort dagen

zit ik mij af te vragen:

Is er iemand die voor mij

de mantel even zou willen dragen?

Die mantel der liefde verbeeld de zorg die de mensen van de zorgboerderij liefdevol geven aan hun gasten en zo ook de mantelzorger ontlasten.

Vijf jaar geleden is zorgboerderij De Donkse Hoeve tot stand gekomen. Opa van Mourik zei tegen zijn kleindochter: “Jij wilde toch altijd….”En zo is een oude loods verbouwd tot zorgboerderij. Er is begonnen met vijf cliënten en drie dagdelen per week open. Er wordt fijn samengewerkt met een hecht team.

We zagen mooie foto’s van de verbouwde loods en maakten kennis met Piet, één van de gasten. Piet vertelt dat hij een beetje eenzaam was en een klein beetje zorg nodig heeft. Hier krijgt hij die zorg, maar kan ook naar hartenlust knutselen in de hobbyschuur en praten met de andere gasten. De doelgroep zijn mensen van 55 jaar en ouder. Er zijn ook dieren te verzorgen. Een moestuin om bij te houden. Voor de liefhebbers is er een hobbykas. Niets is verplicht. Alle gasten moeten zich vooral thuis voelen. Huiselijkheid en structuur zijn  erg belangrijk.

Het voornaamste doel van een zorgboerderij is gezien worden en van waarde zijn. Verder zijn er nog belangrijke kernwaarden zoals:

>Ik hoor erbij.

>Ik beweeg best veel op de boerderij. Bij goed weer iedere dag een wandelingetje. Bij slecht weer gezellig wat gym oefeningen binnen.

>Het ritme op de boerderij geeft houvast.

>Het is op de boerderij net als in een gezin. We bereiden samen de maaltijd, eten met elkaar, bidden en zingen.

We zagen nog een filmpje over Stichting Zorgboerderij Zuid-Holland. Deze stichting ondersteunt 40 zorgboerderijen in Zuid-Holland. Er is samenwerking tussen zorgkantoor en onderwijs. Tussen zorgkantoor en gemeente. En de stichting ondersteunt bij de administratieve taken die aan het hebben van een zorgboerderij verbonden zijn.

Hr. W. Hak vraagt nog hoe je op een zorgboerderij geplaatst kan worden.

Antwoord: Vaak via een indicatie via de huisarts. Je kan ook zelf contact opnemen met de WMO van de gemeente. Je kan ook persoonlijk bij de zorgboerderij informeren. Zij kunnen je dan adviseren.

*Hr. R. Rijkse vraagt of er een wachtlijst is.

Antwoord: Ja, maar dat kan per week verschillen. Als er b.v. één van de gasten die vijf dagen komt wegvalt, heb je opeens vijf plaatsen vrij.

*Hr. L. Bos vraagt hoe de Donkse Hoeve aan de naam Elim komt. Is dat vanuit de Bijbel?

Antwoord: Ja. We zijn een christelijke zorgboerderij. Elim betekent toevluchtsoord/oase. Het verwijst naar een oase die Mozes en het volk tegenkwamen toen ze de uittocht uit Egypte begonnen waren. Wij hopen ook zo’n rustpunt in iemands leven te mogen zijn.

*Iemand vraagt nog hoe alles bekostigt wordt.

Antwoord: Het wordt betaald vanuit de WMO met een eigen bijdrage.

Jan bedankte de dames voor de leuke presentatie.

Lieneke Jopse