Reisje naar Leerdam

PCOB-Liesveld reisje, 9 september 2022. Het is weer mogelijk! Een dubbel feestelijke dag. En wat kunnen we babbelen met elkaar!
We startten met koffie/thee en appeltaart in het Herv. Centrum in Groot-Ammers. Op het digitale mededelingenbord stond: “Fijne dag. PCOB leden”. Erg leuk.
Nico opende de dag met gezang 375 “De trouw en goedheid van de Heer”.

De trouw en goedheid van de Heer Opdat wij wand’len als bij dag
verschijnt ons elke morgen weer en, kome wat er komen mag,
en blinkt en blijft als dauw zo fris staan vast in het geloof, o Heer,
zolang het dag op aarde is. van U verlaten nimmermeer.

Hij siert zijn hemel niet om niet
met sterren, maar opdat gij ziet,
hoe vol van orde, schoon en stil
Hij heel zijn schepping hebben wil.

Hierna vertrokken we, via de toeristische route, naar de glasstad Leerdam waar we inscheepten op een boot van rederij Leerdam. Tijdens de vaartocht over de Linge genoten we van een uitgebreid lunchbuffet. We hoorden vertellen over de omgeving. De scheve toren van Acquoy, het hofje van mevr. van Aerden, fort Asperen . We voeren door sluis Asperen en sluis Horn. Onder de Linge brug staan gedichten vermeld.
Hierna kwamen we in de glasblazerij.
Voor jong en oud blijft glasblazen één van de meest spectaculaire ambachten. Vuur, behendigheid, spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie vorm te geven. Glas wordt gemaakt uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen worden in een smeltoven verhit tot ongeveer 1500 graden Celsius . In de glasblazerij kan je zien hoe glasblazers van heet vloeibaar glas de meest uiteenlopende objecten maken. Wij zagen de glasblazers Maurice en Pierre aan het werk.
Ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie is er een speciaal “Oranjevaasje” gemaakt.
2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “Jaar van het glas”. Momenteel zijn er twee tentoonstellingen te bewonderen in het Glasmuseum. De zgn. schertsglazen en glas en ijsbreker.
Schertsglazen zijn glazen die voornamelijk tijdens de 16de en 17de eeuw onderdeel waren van de toen geldende drinkgewoontes. Glazen met bijzondere vormen, waarvan je je afvraagt hoe daar ooit uit gedronken kon worden.
De expositie glas en ijsbreker laat zien dat glas niet alleen functioneel hoeft te zijn, maar ook kan zorgen voor plezier en humor.
Wij zijn vanwege de afstand niet in het glasmuseum geweest, misschien is het een optie daar een keer op eigen gelegenheid een kijkje te nemen.
Tijdens een heerlijk diner in het ons bekende “Onder de Pannen” werd Nico in het zonnetje gezet i.v.m. zijn 50 jarig huwelijksjubileum. IJs met sterretjes. Ria, jammer dat je er niet bij kon zijn, maar de felicitatie geldt natuurlijk ook voor jou. Voldaan vertrokken we weer richting Groot-Ammers. Kijkt u naar de foto’s op onze website.

Lieneke Jopse.