PCOB-Liesveld weer op reis.

Vrijdag 15 september 2023. Deze keer naar het Oude Ambacht en Speelgoed museum in Terschuur.

Na de koffie/thee met appeltaart in het Herv. Centrum in Groot-Ammers stapten we met 41 personen in de bus.

Na de koffie/thee met appeltaart in het Herv. Centrum in Groot-Ammers stapten we met 41 personen in de bus.

Nico vroeg een zegen over deze dag. “Dank u voor de gelegenheid dat we nog zo’n dag met elkaar mogen meemaken. In tegenstelling tot alle chaos in het wereldgebeuren”.

En in het bijzonder vroeg hij een zegen voor de mensen die, door welke omstandigheden dan ook, vandaag niet meekonden. “Strek Uw handen over hen uit”.

En in het bijzonder vroeg hij een zegen voor de mensen die, door welke omstandigheden dan ook, vandaag niet meekonden. “Strek Uw handen over hen uit”.

De beheerder van dit museum, Kees Bakker, was veehouder en begon 30 jaar geleden een verzameling van allerhande spullen te vergaren. Dit deed hij naast het runnen van zijn veehouderij op het erf van zijn ouders die een kaasmakerij/boerderij hadden. Toen de gemeente aan de deur stond met industrieplannen besloot Kees om zijn boerenbestaan gedag te zeggen en zich te focussen op zijn verzameling. Zodoende opende hij op 26 juni 1995 officieel de deur van het Oude Ambacht en Speelgoed museum. Het beheer is nu in handen van Kees, dochter Wendy en zoon Ronald. Versterkt met een team van 35 vrijwilligers.

Jaarlijks worden er wel 35000 bezoekers verwelkomd. Bij het leukste uitje van Nederland van de A.N.W.B. won dit museum brons.

We genoten daar van een heerlijke lunch en kregen volop de tijd om rond te kijken. Erg leuk. Ook als u er misschien al een keer geweest bent. Het is een reis door de tijd langs een verzameling van 160 ambachten, winkeltjes en ingerichte werkplaatsen.

Elke week zijn er een aantal ambachten “live” te bewonderen. Dit keer was het de boekbinder.

Vanaf 20 juni t/m 6 januari 2024 is er een expositie over Fisher Price speelgoed. Eén van de meest geliefde speelgoedmerken ter wereld.

In Metropole, in Gorinchem, gebruikten we ons diner. Metropole is gevestigd in een historisch pand in de binnenstad van Gorinchem. Hier werken ook mensen van Syndion. Deze organisatie is er, zoals u waarschijnlijk wel weet, voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Zij krijgen ondersteuning zodat ze kunnen opgroeien, leren, wonen en werken op een manier die bij hen past.

Rond 20.00 uur kwamen we na een gezellige dag weer in Groot-Ammers aan.

Reiscommissie hartelijk dank voor jullie inspanningen.

Kijkt u maar naar de foto’s op onze website, gemaakt door Lieneke Jopse, Nico Jongerius en Hans Keukelaar

Lieneke Jopse