Online Oplichting

Mijnheer J. Elshout was onze gastspreker op de jaarvergadering PCOB-Liesveld van 21 februari 2023 met als thema “Online Oplichting”.

Mijnheer geeft deze presentatie om ons bewust te maken van alles wat er speelt in de online wereld. We kunnen ook vanuit het buitenland opgelicht worden.

Er zijn verschillende soorten oplichting. Ik zal proberen die vormen waarvan ik denk dat, wij als ouderen het meest mee te maken kunnen krijgen, wat verder uit te werken.

Nep mail van banken.

U wordt gebeld door een “medewerker” van de bank dat uw bankpas verloopt en opgehaald zal worden. Of dat er problemen zijn met uw rekening en wordt er gevraagd uw computer op afstand over te mogen nemen. Of er wordt om inloggegevens gevraagd.

Een bankmedewerker komt nooit aan huis je betaalpas ophalen. Een bankmedewerker vraagt nooit om geld over te maken naar een andere rekening of mee te mogen kijken op je computer. Twijfelt u? Verbreek de verbinding en bel je bank.

Ook via een aanbieding kan je opgelicht worden.

Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar. Maar hoe herken je dat? Het emailadres en/of de koppelingen verschillen. Je kan op een ander apparaat naar de desbetreffende originele website gaan en kijken of de actie daar ook vermeld staat. Alle oplichterspraktijken hebben met elkaar gemeen dat alles snel moet gebeuren. “Als je niet snel handelt, ben je al je geld kwijt”. Je schrikt. Er schiet van alles door je hoofd!. Straks alles kwijt? Wat nu? En toch twijfel je! Dan wordt je onder druk gezet maar je voelt: dit is niet goed. Verbreek de verbinding. En ondanks alle waarschuwingen kan het je toch nog overkomen.

Phishing.

E-mails of sms berichten waarin je:

  • op een koppeling moet klikken.
  • gevoelige informatie moet
  • verstrekken.een bestand moet downloaden.

Je p.c. kan daardoor overgenomen worden of er kan een virus geplaatst worden.

WhatsApp fraude.

Waarschijnlijk hebben we allemaal intussen een telefoon met whatsapp. Misschien heeft u het zelfs al meegemaakt. Een dringend verzoek van familie, vrienden of een bekende in nood. “Hoi pap, ik ben m’n telefoon verloren en heb een nieuwe gekocht. Hierbij mijn nieuwe nummer. Maar…kun je misschien €250,– voorschieten?” Hoe herken je dat dan?

  • het is een onbekend nummer
  • een oude profielfoto
  • geen mogelijkheid dat nummer terug te bellen.
  • afwijkend taalgebruik.

Dat laatste is een belangrijke aanwijzing. Iemand spreekt je b.v. opeens aan met u terwijl hij dat nooit doet. Het zijn bijna altijd korte teksten. Ter controle kan je een eenvoudige vraag stellen. B.v. hoe heet je hond of welk merk auto heb je? Geef nooit privé informatie. Zorg dus dat je jouw bekende écht spreekt om het verhaal te checken. Niemand gesproken? Niks betalen.

Facebook of Messenger.

Zo’n pagina kan wel 100 keer gekopieerd zijn. Hoe zie je dat dan? Opeens wordt je opnieuw uitgenodigd om “vriend” te worden. Vind je dat vreemd? Reageer niet.

Marktplaats of webwinkel aanbiedingen.

Je krijgt b.v. een ander product of een namaak product. Heb je vooraf betaald? Dan is het geen oplichting maar ben je in contact geweest met een oplichter.

Dan is er nog romantische fraude en beleggingsfraude.

Voor alles geldt:

Bij twijfel niet doen.

Haastige spoed is zelden goed.

Slaap er een nachtje over.

Zekerheid is niet te koop maar u bent gewaarschuwd.

Hartelijk dank voor deze interessante presentatie.Eén van onze leden verzuchtte na afloop “Pffff wat ben ik blij dat ik digibeet ben!”.Maar niet iedereen heeft kinderen of familieleden die hem/haar ter zijde kunnen staan. Daarom is het belangrijk dat u er toch over gehoord heeft.

Lieneke Jopse