Zomertijd – Kersentijd

Zomertijd – Kersentijd

De zomer is nog maar 6 dagen oud als we 27 juni per fiets, scootmobiel of auto op weg gaan naar de Landwinkel van Pek aan de Lekdijk in Langerak. We zoeken met 51 man/vrouw een plekje op het terras, waarbij rollators en wandelstokken net zulke handige hulpmiddelen blijken te zijn dan brillen en gehoorapparaten.

Jan heet ons welkom (Nico zit thuis met een kaakontsteking) en heeft allerlei wetenswaardigheden over kersen opgezocht. Zoals we van hem gewend zijn heeft hij ook een gedicht: De heks in de kersenboom; gelukkig geen echte heks, maar een vogelverschrikker. Ook de spreekwoorden van kersen ontbreken niet:

  • Met grote heren is het kwaad kersen eten.
  • Spreeuwen willen wel kersen eten, maar geen bomen planten.

Dan is het toch echt tijd voor koffie/thee met een lekkere kersenschelp. De tongen komen los en de (sterke) verhalen worden verteld. Ook vragen we naar elkaars wel en wee, waarbij sommigen  regelmatig van zitplaats verwisselen. Het tweede bakkie gaat er goed in en tenslotte krijgen we nog een schoteltje kersen: het zijn er niet zoveel als vorig jaar, want er zijn niet veel kersen, dus ze zijn een stuk duurder geworden. Maar als ze van de winkel komen zeggen dat er nu nog kersen zijn, en straks misschien niet meer, gaan velen ze gelijk kopen want ze smaken heerlijk.

  • Gezelligheid kent geen tijd en
  • Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Dus gaan we na een gezellige middag tussen 4 uur en half 5 allemaal huiswaarts.

Ariena Jongejan

Er zijn foto’s gemaakt door Hans Keukelaar.