verslag Guatemala

Dinsdagmiddag, 15 oktober 2024, gingen we op reis naar Guatemala. Hr. en mevr. van Rij, Frans en Renje, gaven voor PCOB-Liesveld een presentatie in de Strevenaer in Streefkerk.

Het echtpaar is vrijwilliger voor de stichting Constru Casa. Deze organisatie probeert de kwaliteit van leven te verbeteren van de in extreme armoede levende Guatemalteekse bevolking.

Onze voorzitter, Nico Jongerius, opende de bijeenkomst door het lezen van Psalm 121: “God bewaart Zijn volk” Een pelgrimslied.

Maar vooraf stonden we stil bij het onverwachte overlijden van Teuni Verdoold. Hoe bijzonder was haar bijdrage altijd in ons midden en hoe bijzonder was ze zelf. De ledenvergadering zonder haar bijdrage op rijm over de fietstochten…wat zullen we haar missen. Op vele terreinen was ze actief en zoals de predikant van Nieuwpoort aangaf: Haar leven was niet altijd gemakkelijk. We gedenken haar hier ook vanmiddag. Zij mag nu rusten in vrede en verrijzen in het leven van de toekomst.

Nico ging voor in gebed en hield een korte inleiding. In tijden van onrust, gevaar, onzekerheid, wanhoop, onrecht, mensen en kinderen in nood, hebben we Psalm 121 als opening voor deze middag gelezen. Vanwaar komt onze hulp? God is onze bewaarder. En dan toch die angstige roep, ”Vanwaar komt mij hulp?” Dan komt de bemoediging, “Vertrouw op je Bewaarder, je voet zal niet wankelen”. Een pelgrimslied is deze psalm. Op pelgrimstocht hadden de Israëlieten met allerlei omstandigheden in het Midden Oosten te maken. Brandende zon, schaduw om te overleven. Dwars door alles heen klinken die woorden dat God je dag en nacht terzijde staat. Altijd en overal.

Hierna kreeg hr. van Rij het woord terwijl mevr. de laptop bediende.

Guatemala is in alle opzichten anders dan ons land. De veiligheid die wij hier nog hebben is daar ver te zoeken. Het land is corrupt. Kinderarbeid is er heel gewoon. En de tijd heeft alle tijd, geen haast.
gatemala ligt in Midden -Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Het land heeft bergen en vulkanen maar ook vruchtbare gebieden. Het land is bekend om zijn inheemse cultuur, de Maya en Ladino bevolking.
De Maya, een boeiende beschaving die prachtige steden bouwde in de dichte jungle o.a. de stad Tikal die als werelderfgoed vermeld staat.
Ladino bevolking is een officieel erkende, aparte etnische groep, met specifieke culturele kenmerken en Spaans als moedertaal.
Quetzal is de “heilige” vogel van Midden-Amerika, het symbool van vrijheid.
De munteenheid heet ook quetzal. Eén quetzal is gelijk aan €0,12.
In Guatemala leeft meer dan de helft van de mensen in armoede. Gezinnen leven in een hutje van maisstengels, golfplaten en een aarden vloer.
Hr. en mevr. van Rij zijn wel 17 keer in Guatemala geweest. Mede doordat hun dochter daar woonde. Ze hielpen mee aan het schoolproject. Onderwijs is erg belangrijk. Maar vanwege de armoede ging het kind soms een halve dag naar school en moest de rest van de dag proberen iets te verdienen om het nodige voedsel te kunnen kopen.
De stichting helpt de mensen ook om van een krot naar een redelijke woning te kunnen verhuizen. Alle werkzaamheden gebeuren met de hand en met elkaar. Dit zagen we ook op de film.
De Guatenezen  zijn erg religieus. God is aanwezig in het openbare leven. Zij danken eerst God en daarna de persoon van wie ze iets krijgen. Gracias a Dios. Een voorbeeld voor ons.
We zagen een filmpje van Kevin die op blote voeten van Honduras naar de VS loopt om zo de armoede te proberen te ontvluchten.
We zagen in de film het dagelijkse leven in Guatemala. Armoede en rommel. Een gat in de weg, blijft een gat in de weg. Vlees ligt open en bloot op de markten. Afval opruimen na de markt is er niet bij. Alles wordt in een grote doek geschept, even slingeren en 1, 2, 3, hup in de vrachtwagen gegooid. Even later wordt het in het ravijn gegooid.
Het geld dat hr. en mevr. voor hun presentaties krijgen wordt gedoneerd aan de stichting. Aangevuld met de verkoop van wat artikelen uit Guatemala.

Jan bedankte voor de presentatie en overhandigde een envelop met de woorden: “ik ben blij dat ik in Nederland woon”.
Jan sloot af met een gedicht van Mina Mulder-Zuur.

Er breekt een tijd van rust en ontspanning aan.
We zullen weer massaal op vakantie gaan.
Het is tijd om tot rust te komen.
Een tijd van nieuwe en opwindende ervaringen.
Prachtige vergezichten tijdens wandelingen.
Waar we in de vakantie ook zijn neergestreken.
We raken toch nooit uitgekeken.
Op God Zijn schepping in de natuur.
God heeft alles onvoorstelbaar wonderlijk gemaakt.
Hij is het die over ons leven waakt.
Heer, wilt U de vakantiegangers beschermen
U over thuisblijvers ontfermen.
Wij bidden om Uw nabijheid.
Bewaar ons overal op onze levensreis.
Onderweg naar Uw hemels paradijs.

Lieneke Jopse

De andere dag kregen we een bedankmail van fam. Van Rij. “Dank jullie wel voor de plezierige contacten en de fijne samenwerking. Naast de ontvangen vergoeding zijn er ook nog spulletjes verkocht. We kunnen €251,50 besteden voor de armen in Guatemala. Hartelijk dank”.