Mededelingen

Belcirkel

Elke morgen alleen wakker worden…….
en niemand zegt goedemorgen…..
het kan anders!!! 

Meld je aan voor de belcirkel. Met een aantal vrijwilligers bellen we om je goedemorgen te zeggen. We horen dan of het goed met je is en je belt de volgende. Wil je meer informatie? Bel vrijblijvend Riet Thijs 0184-661642.

Babbeltrucs

Met de eerste virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen had KBO-PCOB eind 2018 een heuse primeur in Nederland. Met deze trainingsapp kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen de zogenaamde babbeltruc: smoesjes waarmee oplichters vooral ouderen proberen te beroven.
Met de app `Trucs tegen Babbeltrucs` kun je in een zestal situaties oefenen hoe u de oplichter succesvol kunt weerstaan. De app is nu technisch verbeterd waardoor je hem nog makkelijker kunt gebruiken met de tablet of smartphone.

Instructiefilmpje

Train je weerbaarheid. De virtuele weerbaarheidstraining van KBO-PCOB is gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store onder de naam ‘trucs tegen babbeltrucs’.

> Bekijk een instructievideo voor het werken met de app. Er is een versie voor Apple en een versie voor Android
> Download Trucs tegen babbeltrucs in de iTunes app store voor Apple
> Download Trucs tegen babbeltrucs in de Google Play Store voor Android

Molenhopper

Inwoners van Molenlanden, die niet met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen kunnen gebruik maken van de MolenHopper. De MolenHopper is openbaar vervoer per taxi. Het is bedoeld als aanvulling op het gewone openbaar vervoer en ook voor rolstoelgebruikers. U maakt samen met andere reizigers gebruik van taxi’s en busjes. In de MolenHopper gelden aangepaste tarieven. Abonnementen en strippenkaarten zijn niet geldig.

Wilt u gebruik kunnen maken van de MolenHopper, vraag dan de MolenHopperpas aan bij het Sociaal Loket. Voor meer informatie en reserveringen ga naar de website van MolenHopper.

Iedere inwoner met een ondersteuningsvraag (in dit geval een vervoerspas) kan een melding doen bij het Sociaal loket. Er volgt dan een (keukentafel)gesprek om de ondersteuningsvraag in kaart te brengen. Bij 80+ is geen gesprek. De gemeente verstrekt zonder onderzoek een vervoerspas. 

Woon-werkverkeer of bijvoorbeeld reizen naar een dagbesteding kan niet met de MolenHopperpas.

Met de vervoerspas kunt u niet onbeperkt met de MolenHopper reizen:
er geldt een maximum van 5 zones per rit (ongeveer 22 kilometer) vanaf het woonadres
er geldt een maximum van 500 zones per jaar (ongeveer 2.000 km)

Vervoerskosten MolenHopper

Voor reizigers met een vervoerspas geldt per rit een tarief van € 0,60 per zone, plus een opstapzone van € 0,60.
Voor een openbaar vervoerrit van deur tot deur met de MolenHopper (dus zonder Wmo-vervoerspas) geldt een tarief van € 2,90 per zone.

Alleen voor een begeleider, die meereist met de cliënt op medische indicatie, worden de vervoerskosten vergoed door de gemeente. Overige begeleiders betalen een ritprijs per zone. 

Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u problemen met lopen maar maakt u als bestuurder of passagier gebruik van een (eigen) auto? Dan kan het soms lastig zijn als u ver van uw bestemming moet parkeren. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. Vaak zijn deze te vinden dichtbij de ingang van ziekenhuizen en winkelcentra. Voor een gehandicaptenparkeerkaart gelden strikte regels. Voor meer informatie of aanvragen, neem contact op met het Sociaal Loket.

Huis van de Waard

Na een succesvolle oprichting in Ottoland-Goudriaan en Oud-Alblas gaat er ook een Huis van de Waard van start in Groot-Ammers. De start is op 21 april 2015. 

Door inkrimping van de zorg heeft Liesveld behoefte aan opvang van mensen die de lichte zorg moeten missen. Gewone mensen die contact of gezelligheid zoeken door met elkaar koffie te drinken of een spelletje te doen. Of voor partners van mantelzorgers, zodat ook mantelzorgers een moment voor zichzelf hebben en hun partners een ochtend gezelligheid kunnen hebben.

Elke dinsdag morgen 

Iedereen oud of jong is welkom uit heel Liesveld.
Wij zijn op dinsdagmorgen open in de Oase in de Hof van Ammers. 
Wij hopen dat u eens komt kijken en wellicht zijn er onder u die zelf ook mee willen werken. 
Bel gerust naar Aafke de Vos tel. 0184-662704 voor vragen of als u wilt meewerken. Hartelijk Welkom. isdag

Rijbewijskeuring

De arts C.M.Kentie (voorheen huisarts te Nieuwpoort) die voor leden van de PCOB, nog altijd rijbewijskeuringen verrichtte is helaas gestopt.

Goedkope Keuringen organiseert goedkope rijbewijskeuringen op diverse locaties in samenwerking met geregistreerde keuringsinstanties en/of BIG geregistreerde bedrijfs- en huisartsen. Zij verrichten diverse medische keuringen ten behoeve van je rijbewijs, een beroepsmatige Arbokeuring of diverse andere medische keuringen die door de Nederlandse wetgeving zijn vastgesteld. 
Welke medische keuring je ook zoekt, zij kunnen je op veel gebieden verder helpen. De keuringen worden minimaal eens per maand gehouden en worden verricht conform de Regeling eisen geschiktheid versie 2000 van het CBR en de wijzigingen hierop.

Zij verrichten diverse medische keuringen ten behoeve van je rijbewijs, een beroepsmatige Arbokeuring of diverse andere medische keuringen die door de Nederlandse wetgeving zijn vastgesteld. 

De kosten zijn: 
Rijbewijskeuring 75+ B/E € 40,00-€ 50,00, Medisch B/E € 40,00-€ 70,00, C,D,(E) € 50,00-€ 70,00, Taxipas € 55,00-€ 70,00, Medibus € 60,00-€ 80,00, Combikeuringen € 80,00-€ 104,50, Buurtbus keuring € 45,00-€ 70,00, Klein vaarbewijs keuring € 40,00-€ 80,00, KNAF keuring € 40,00-€ 55,00,
Tractor € 50,00-€ 70,00, Verlenging Surinaams rijbewijs € 50,00-€ 70,00 (prijzen incl. BTW, exclusief de benodigde formulieren).

Thuiskeuring:
Bent u niet in de gelegenheid naar de locatie te komen dan kunt u een afspraak maken voor een thuiskeuring. Leden van thuiszorgorganisaties en ouderenbonden betalen hiervoor € 45,00, niet leden betalen € 75,00 (prijzen inclusief BTW).
Een afspraak maken voor een thuiskeuring kan alleen telefonisch: 085- 48 83 616. 

Bij Goedkope keuringen kunt u ook terecht voor:
– Psychiatrische keuringen
– Verzekeringskeuringen 

Online een afspraak maken voor een keuring:
Op de website kun je direct online een afspraak maken. Hier zie je welke keuringslocaties, data en tijden beschikbaar zijn. Je kunt zelf de locatie bepalen waar u gekeurd wilt worden (dit is niet woonplaats afhankelijk!).

Telefonische afspraak:
Wilt u liever persoonlijk contact? Voor afspraken, vragen en informatie zijn wij te bereiken via het landelijk afsprakenbureau van Goedkope Keuringen:

085 – 48 83 616.

OOK VOOR SPOEDKEURINGEN KUNT U BIJ GOEDKOPE KEURINGEN TERECHT.

Hulp bij belastingaangifte

Moet u aangifte inkomstenbelasting doen ?

U kunt als PCOB-lid een beroep doen op  een vrijwillige belastinginvuller om u, tegen een kleine vergoeding, daarbij te helpen. Hebt u nog nooit een aanslag gekregen van de belastingdienst?  Dan kunt u de vrijwillige belastinginvuller vragen er eens naar te kijken. Veel mensen denken dat ze niets terugkrijgen, maar zeker bij een laag inkomen met zorgkosten en/of giften kan het de moeite waard zijn. Weet u niet of u recht hebt op zorg-of huurtoeslag? Ook daarvoor kunt u terecht bij de vrijwillige belastinginvuller. Neem gerust contact op met Ariena Jongejan, telefoon 0184 601681,  e.mail:   ajjong@tiscali.nl