ballon fiësta

Een gezellige middag met een bijzondere presentatie, donderdagmiddag 25 mei 2023 in de Vijverhof.

Met 50 personen hebben we genoten van een heuse multimediashow verzorgd door mijnheer Ben Bläss .

Onze voorzitter, Nico Jongerius, sprak een welkomstwoord. Vanmiddag hebben we wat minder gasten dan gebruikelijk omdat de SOOS uit Groot-Ammers een uitje heeft. Maar fijn dat u er bent. In het bijzonder welkom aan mijnheer Bläss “Wat heeft u een apparatuur meegebracht. We zijn benieuwd”.

Nico opende de bijeenkomst door het lezen van Johannes 20:19-23 “De verschijning aan de discipelen”. Vrede zij u! Ontvang de Heilige Geest.

Nico ging voor in gebed. “U zond Uw Zoon, de opgestane Heer. Hij komt tot ons, net als toen bij Zijn leerlingen, daar in die bovenkamer in Jeruzalem. Hij wenst ons vrede. Geen verwijten over alles waarmee wij in de fout gingen. U zendt ons de Heilige Geest, opdat we niet ontredderd, verweest, alleen zijn”.

Nico sprak een korte overdenking uit. “We verplaatsen ons vanmiddag naar ruim 2000 jaar geleden. De leerlingen van Jezus zitten bang bij elkaar. Verraden hebben ze Hem. Maar dan staat Jezus opeens bij hen in de Jeruzalemse bovenkamer. Dit kan toch niet? Jezus maakt geen verwijten maar zegt “Vrede zij u” Zo gaan we naar Pinksteren. Het feest van de Geest. Hij laat ons niet alleen.

Mijnheer Ben Bläss kreeg het woord.

“Ik neem u mee in de fascinerende wereld van de ballonvaart”.

De wens om te vliegen is zo oud als de mensheid. Dat begon al met Icarus uit de Griekse mythologie. Icarus en zijn vader, Daedalus, worden gevangen gehouden op Kreta door koning Minos en ze willen ontsnappen. Daedalus bouwt hierom op een raamwerk grote vleugels. Als de vleugels klaar zijn bevestigt hij die op zijn lichaam en op het lichaam van zijn zoon. Daedalus waarschuwt Icarus niet te dicht bij de zon te komen. Hij is nl. bang dat de was, waarmee de vleugels op het lichaam zijn bevestigd, door de hitte van de zon zal smelten. Icarus wordt overmoedig en vliegt almaar hoger en hoger. Tot hij te dicht bij de zon komt. De was smelt en Icarus stort in zee.

In 1783 was er eerst een onbemande vlucht met een heteluchtballon. De ballon stijgt tot 900m. hoogte.

19 september 1783 lanceerde Pilatre De Rozier de eerste heteluchtballon met passagiers. Dit waren een haan, een schaap en een eend. De ballon bleef 15 minuten in de lucht en stortte toen neer. Op 21 november 1783 deden twee Franse broers, Joseph en Etienne Montgolfier, de eerste bemande poging met mensen. De ballon werd gelanceerd vanuit het centrum van Parijs en bleef 20 minuten in de lucht.

Twee jaar later, in 1785, vloog een Franse ballonvaarder, Jean Pierre Blanchard en zijn Amerikaanse copiloot, John Jefferies, als eersten over het Engelse kanaal.

In de laatste 60 jaar zijn de heteluchtballonnen weer in de belangstelling gekomen en uitgegroeid tot grote evenementen wereldwijd.

Bij ieder onderdeel van de presentatie was prachtige, passende muziek.

Mijnheer Bläss had een keur aan presentaties.

Ik zal er een paar uitlichten.

*Laten we maar beginnen in eigen land, Barneveld, met het Internationale Ballonfièsta. Op één van de mooiste opstijgterreinen ter wereld, in een natuurgebied achter kasteel “De Schaffelaar” wordt jaarlijkse een heel spektakel aangeboden. Het evenement is ontstaan uit de gedachte Jan van Schaffelaar te herdenken. Die geschiedenis kent u waarschijnlijk nog wel. In het conflict tussen de Hoeken en de Kabeljauwen koos de ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar, de zijde van de Kabeljauwen. Op 16 juli 1482 zou hij met zijn mannen de toren van de huidige Oude Kerk hebben veroverd. Dit liep slecht af. De kabeljauwen werden ingesloten en overgave zou alleen geaccepteerd worden als Jan naar beneden gegooid zou worden. Hierop besloot Jan dan maar zelf te springen om zo de levens van zijn manschappen te behouden. Hr. Bläss is organisator van dit evenement en schonk Barneveld een luchtballon in de vorm van een kip, een Barneveldse kip! Dit jaar is het evenement op 16,17,18 en 19 augustus. U bent van harte welkom.

*Wintersprookje Arosa. Ballonfestival in het Zwitserse Arosa. Op een bevroren meer worden de ballonnen opgezet en varen dan over de besneeuwde bergen. Prachtig!

*Internationaal ballonfestijn Chateau De Balleroy. In deze presentatie zagen we alle bijzondere vormen van de grootste collectie van special shapes ( speciale ballonnen) ter wereld van wijlen multimiljonair Malcolm Forbes. Eén van deze specialiteiten was een ballon van het kasteel zelf, 50 meter breed en 30 meter hoog. Verder zagen we o.a. een ouderwetse stoomlocomotief, brandweerauto, ooievaar met baby. Indrukwekkend.

*International Balloon Fièste in Albuquerque in Nieuw Mexico. Elk jaar in oktober loopt heel Amerika uit voor het grootste luchtballonnen festival van Noord-Amerika. Negen dagen lang stijgen de meest bijzondere luchtballonnen op. Eén van de hoogtepunten is de Mass Ascension. Dan stijgen alle deelnemende ballonnen tegelijk op. Prachtig om te zien. Wat een verschillende vormen, maten en kleuren!

Eigenlijk moet u dit met eigen ogen zien. Woorden zijn niet genoeg om het te omschrijven.

Jan bedankte mijnheer Bläss voor de prachtige presentatie en sloot af met een gedicht van Coby Poelman-Duisterwinkel  “Hemelvaartsdag”.

Zie je dat

die wolk, die lichte,

daar ging Hij in

kijk dan, hij gaat omhoog

wat zei Hij ook alweer

moeten we wachten

zal een belofte

in vervulling gaan?

Hoe zal dat zijn

wanneer je met de Geest

in plaats van water

wordt gedoopt

en dan die kracht die wij

erdoor ontvangen

zal ons helpen

te vertellen over Hem?

Kijk nou

Hij gaat steeds hoger

wordt al vager

weet jij nog wat Hij over

uiteinden der aarde zei?

Hoe kunnen we nu zonder Hem

oei wat een licht, stil, luister

Ze zeggen dat Hij ook

terug zal komen op een wolk.

Zullen we doen

zoals hij ons gezegd heeft

totdat we met de Geest

worden gedoopt

kom laten we dan opgaan

biddend wachten

op wat de Vader

in de Zoon

ons heeft beloofd.

Lieneke Jopse