"Hoe lang kan je een ei bewaren " was één van de vragen tijdens het reisje
Donderdag 25 september 2025 vertrok PCOB-Liesveld met 51 personen voor ons jaarlijkse reisje naar landhuis Aalshof in het Brabantse Haps.

Haps is één van de kernen van de gemeente Maashorst.
De andere kernen zijn: Schaijk, Uden, Reek, Volkel , Zeeland en Odiapeel.
Nico opende de dag met enkele strofen uit gezang 375.
De trouw en goedheid van de Heer
verschijnt ons elke morgen weer
en blinkt en blijft als dauw zo fris
zolang het dag op aarde is.
O Christus, schone morgenster,
wees met Uw gunst ons hart niet ver
steek al Uw lichten in ons aan
dan kan Uw heil ons niet ontgaan.
Opdat wij wand’len als bij dag
en, kome wat er komen mag
staan vast in het geloof, o Heer,
van U verlaten nimmermeer.
Onze chauffeur Marvin, die al eens eerder onze chauffeur was, bracht ons veilig op de plaats van bestemming.
We werden verwelkomt door de eigenaresse, Conny, met koffie/thee en appeltaart.
Onze gastvrouw vertelde van alles over haar kippen, die in verrijdbare kippenkooien gehouden worden. Het thema was dan ook “Van kippen tot advocaat”.
Over heel de wereld wordt kip gegeten. Alle godsdiensten staan het eten van kip toe. In Nederland worden 100 miljoen kippen gehouden. Tegenwoordig gaat dit aantal rap naar beneden. De boeren worden uitgekocht en de milieu eisen zijn streng.
Maar, wat weet u nu eigenlijk van een kip, behalve dan dat het een ei legt?
Mevrouw vertelde er enthousiast over. Een kip heeft twee magen die meehelpen om het voer fijn te krijgen. Binnen een groep kippen heerst een hiërarchie, de pikorde. Een nieuwe kip past daar niet zomaar tussen. Het maximale aantal eieren dat een hen kan leggen is gelijk aan het aantal eicellen dat bij de geboorte in de eierstok zit. Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Een eicel rijpt in 7 tot 10 dagen tot een dooier, hierna volgt de opbouw van de eiwitlagen rond de dooier. Dooier en eiwit worden daarna gewikkeld in twee sterke, dunnen vliezen waaromheen de schaal gevormd wordt met een luchtkamertje.
Hoe bijzonder is een kip! Denk daar eens aan als u uw eitje oppeuzelt!
Nadat we dit allemaal gehoord hadden, was het tijd voor de advocaat proeverij, want eieren worden natuurlijk verwerkt.
We proefden Doortje advocaat, advocaat waar chocola doorheen verwerkt was en advocaat waar amaretto doorheen verwerkt was.
Tijd voor de vragen.
*Heeft u een vergunning nodig om kippen te houden?
Antwoord: Wel een milieuvergunning. Maar met 250 kippen ben je een hobbyboer en de mest blijft op het land.
*Hoelang houdt u de kippen?
Antwoord: Zolang ze mooie eieren leggen. Jonge kippen leggen kleine eitjes, oudere kippen grotere eieren.
*Zijn de eieren op pfas getest? Het RIVM adviseert om geen eieren van hobbyboeren te eten.
Antwoord; Ja, bij het lab met een zgn. testkit. We zaten ver onder de norm die de Eu. hanteert.
*Hoelang kan je een ei bewaren?
Antwoord: Ongeveer zes weken. Het liefst in de kelder, maar omdat niemand bijna meer een kelder heeft is de koelkast ook goed. Het luchtkamertje moet nl. behouden blijven.
*Blijven alle eieren in Nederland?
Antwoord: Nee, de meeste eieren zijn voor de export, vooral naar Duitsland.
euk om te zien dat we er zo in geïnteresseerd waren.
Toen was het tijd voor nog een kopje koffie/thee met een koekje .
Daarna konden we de tuin in.
Het Stro Hotel Aalshof is gebouwd met pakken stro en leem. Het stro is een restproduct van de landbouw en het leem komt uit de Maas. Het is dus ecologisch, duurzaam en milieuvriendelijk. Je kan er ook logeren. Kijkt u naar de foto’s op onze website.
Tijd om te vertrekken naar de kern Zeeland waar een heerlijk diner op ons stond te wachten.
Na het diner volgde een rondrit door de Landerse Peel met zijn nostalgische boerderijen met rieten daken, hooischuren en oogstfeesten.
Gids, Piet, wist over iedere kern wel iets te vertellen.
Buurtschap Oventje valt onder de woonplaats Zeeland. In 1982 werden er overblijfselen van een middeleeuwse steenoven gevonden. Hieraan dankt deze buurtschap zijn naam. In 1925 werd het getroffen door een storm die over Nederland trok. Aan deze ramp herinnert een geheel verwrongen metalen elektriciteitspaal in de straat Voor-Oventje.
In Schaijk is tegenwoordig een TBS inrichting. Vroeger was het een jeugdgevangenis voor kinderen van 18 tot 24 jaar, De Corridor. Tegenwoordig verblijven er langgestraften.
Het Nabbegat ,dat valt onder de kern Zeeland, heeft een Maria grot. Tijdens de mobilisatie stond hier in de buurt een grote barak voor het Nederlandse leger. Die is in het begin van de oorlog gesloopt door de Duitse bezetter. Uit devotie voor Maria bouwden de buurtbewoners in 1942 een Maria grot aan de andere kant van de weg. Ze gebruikten daarvoor de brokstukken van de fundering van de gesloopte barakken.
We sloten de dag af met koffie/thee en cake in restaurant Het Witte Huis.
Vol indrukken kwamen we rond 18.00 uur aan in Nieuwpoort en iets later in Groot-Ammers.
Het was een prachtige dag. Veel gehoord en gezien. Droog weer met een frisse wind.
Reiscommissie hartelijk dank voor het organiseren van deze mooie dag.
Kijkt naar de foto’s op onze website.
Lieneke Jopse.
