Steeds meer ouderen positief getest

Afgelopen zomer raakten vooral jongeren besmet met het coronavirus. De cijfers laten zien dat het nu ook flink rond gaat onder ouderen. Ouderenbond ANBO wil dat er meer haast wordt gemaakt met het boostervaccin, met name in verpleeghuizen.

Gemiddeld is het percentage positieve testen gestegen van 15,3 procent naar 16,7 procent in een week tijd. Vooral onder ouderen stijgt het aantal besmettingen met corona. Per dag krijgen zo’n 1000 thuiswonende 70-plussers nu te horen dat ze positief getest zijn, volgens de Volkskrant. De ziekenhuizen merken dat ook, omdat zich dagelijks 200 covid-patiënten melden en van hen is 52 procent een 70-plusser.

Gevolgen

Dat heeft gevolgen. De sterfte bij mensen vanaf 55 jaar blijkt hoger dan normaal, zo laten deze cijfers van het RIVM zien. De sterfte was met name sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 55-64, 75-79 jaar en 90-94 jaar. In de verpleeghuizen, waar bewoners een kwetsbare gezondheid hebben, neemt de besmettingsgraad ook toe, volgens het coronadashboard.

Vaccinatie

De ouderen die besmet zijn, hebben meestal de volledige vaccinatie gehad, laat deze tabel met de vaccinatiestatus van het RIVM zien. Dat deze mensen toch besmet zijn geraakt, komt mede omdat de vaccins  na verloop van tijd wat afnemen in effectiviteit. De Gezondheidsraad adviseerde daarom een boosterprik voor 60-plussers en bewoners van zorgcentra.

Meer haast met booster

Vanaf begin december krijgen verpleeghuisbewoners de boosterprik aangeboden. De ouderenbond ANBO vindt dat te laat, omdat 20 procent van de verpleeghuizen al een besmetting in huis heeft. De bond roept het demissionaire kabinet op om haast te maken. Laat alle verpleeghuisbewoners in een keer de boosterprik krijgen, en niet een deel van de mensen in de zorginstelling en een deel via de huisarts, bepleit ANBO verder. Vorig jaar ging de vaccinatie in verpleeghuizen inderdaad rommelig. Dit keer willen de verpleeghuizen het beter organiseren, en daarvoor is wel wat tijd nodig, gaf branchevereniging Actiz aan tegen de NOS.