40 procent van vijftigplussers drinkt helemaal geen alcohol meer

Zo’n veertig procent van de vijftigplussers drinkt geen druppel alcohol meer. Dat blijkt uit een peiling onder 1.400 bezoekers van deze site.

Dry January

Ieder jaar doen er mensen mee met Dry January: één maand lang helemaal geen alcohol meer drinken. Dit jaar doet een recordaantal Nederlanders mee aan dit initiatief. De bedoeling is dat deelnemers bewuster worden van de keuze die ze kunnen maken om wel of niet te drinken en alcohol niet meer vanzelfsprekend zullen vinden. Uit onze peiling blijkt daarentegen dat 41 procent van de vijftigplussers sowieso al geen alcohol meer drinkt, niet alleen in januari.  

Gezond voor je lichaam

Compleet stoppen met het drinken van alcohol heeft positieve effecten voor de gezondheid. Die effecten treden al op na zeven tot tien dagen. Denk aan beter slapen, lekkerder in je vel zitten, minder last hebben van maagzuur en het verlagen van de kans op hartziekten en beroerten. 

Uit de peiling blijkt dat Pluslezers die positieve effecten op de gezondheid ook merken: “Mijn leven is leuker, ik slaap beter, heb geen overtollig maagzuur meer, en slik daarom geen maagzuurremmers meer. Beste beslissing ooit”, vertelt een lezer in de reacties

Af en toe een glas

Er zijn ook vijftigplussers die vinden dat af en toe een glas gewoon moet kunnen. Omdat het lekker is, of voor de gezelligheid. Volgens veel reacties kunnen één of twee wijntjes geen kwaad: “De oudste mensen die ik ken zijn mensen die af en toe een lekker borreltje of glaasje wijn drinken. Zoals met bijna alles, denk ik dat ook hier de woorden ‘met mate’ een belangrijke rol spelen.”